Oğuz Şenol'dan Franchise Sektörüne "Kazandıran İş Modeli"

Haberin tarihi: 15.10.2021 11:10:00

Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Ben Oğuz Şenol, 1985 de yurtdışında başladığım yüksek öğrenimimi bitirdikten sonra 1990 senesinde iş hayatına toptan gıda işiyle başladım. 1995 senesinde sektörün ilklerinden olmak üzere cafe restaurant işine girdim. Kurduğumuz markalar arasında Harvard Cafe, Cafe İtaliano, Bursa Kebap Evi, Cafe Salad, Dreams, olmak üzere sektörde 26  senedir artan hizmet anlayışı ile hizmet etmekteyiz.

Francihing ne demektir?
Franchising’in basit anlatımı, bir marka sahibinin belli koşullarla marka işletme ve kullanma imtiyazlarını ikinci partiye vermesidir. Bu çok basit gibi gözüken tanımın içerisinde en önemli konu koşullardır. O da franchising i bayilikten ayıran ve kanımca çok önem arz eden hususlardır. Ürünün sunum şeklinden, tüm ‘’know how’’ yani işin yönetim ve organizasyonuna yönelik bilgi ve desteğinden, tüm eğitim ve sonrasında sürekli kontrolleri sağlayan bu farklılıklar franchising tanımımı şu şekilde yapmama da müsaade ediyor aslında. Başarılı olmuş bir sistemin ve markanın ikinci parti ile belli maddi koşullar karşılığı sözleşme ile anlaşılması ve sonrasında bu başarının onlar tarafından devamını sağlamak adına eğitim, destek, verilmesidir.

Franchise sistemi Türkiye’ye sağladığı katkılar neler?
Franchising sistemi ilk 1863 senesinde ABD’de Singer firması tarafından başlatılmış, Türkiye’ye ise 1985 senesinde Mc Donald firması ile gelmiştir. Ülkemiz de  60 iş kolunda, yaklaşık 3000 marka ve 70.000 şube faaliyet göstermektedir. Bu sistemin en önemli katkısı riski azaltması, sistemi kurulmuş, denenmiş, yanlışlar sonrası revize edilerek en doğru haline getirilmiş hali ile ve sınırlı her türlü destek ve bilginin verildiği bu sistem, ülkemizde sektörlerin hızlı ve olgunca büyümesine, yatırım yapan kişi veya kuruluşların denenmişlik ve daha az risk ile başarılı olmalarını sağlamaktadır.

Sizin kurduğunuz sistemin çıkış noktası oldu?
Firmamızın, cafe/restaurant sektöründe 1995 senesinden beri 26 senedir kazandığı tecrübeler doğrultusunda, bizler markalarımızdan Cafe İtaliano için zamanın doğru olduğunu düşünerek markamızı, bilgilerimizi, ve uzun zaman çalışarak kurduğumuz sistemimizi paylaşma kararı aldık. Asıl çıkış noktası yaşanılan ekonomik krizdir. Diyeceksiniz ki tersi olmalı, ancak günlük nakit ile sirküle olan ve sektörde yatırımcının az bir yatırımla, misafirin çok uygun fiyat ile çıkabileceği, dekorasyonuyla, hizmetiyle, 4/4 lük kazandıran bir sektör boşluğu olduğunu gördük. Ve tüm sistemi yatırım giderinden, gelir  marjından, kira ve çalışan sayısından tutunda menü içeriği ve food cost (yiyecek maliyetine) kadar bu kriz ortamına en uygun projeyi Cafe İtaliano franchise sistemi altında birleştirdik.

Markanızdan franchise alabilmesi için nelere dikkat ediyorsunuz? 
Uygun bir çalışma partner’i ile uygun bir lokasyon olması lazım öncelikle. Başvuruları hem finansal hem göz önünde bulundurduğumuz bazı kriterlerden geçirerek 2.ci görüşmemize olumlu ya da olumsuz cevap ile yaklaşıyoruz. Amacımız sürekli her 2 tarafında kazan kazan modeli ile belli bir aile ortamı sıcaklığında başarılı bir şekilde çalışabilmesini sağlamaktır.

Siz nasıl bir model geliştirdiniz?
Bizim bir modelimiz var. Adını ‘düşeş formülü’ koyduk. Bu Cafe İtaliano yatırımcımız için en net formül ve tariftir : 

Lezzet + Fiyat Avantajı +Düşük Maliyet + Düşük Risk (Yatırım) + Yüksek Kar marjı + En hızlı yatırımın geri dönüşü = Cafe İtaliano

Sizin hazırladığınız modellin diğerlerinden farkı nedir?

Başka en önemli farkımız, aylık yüksek kâr marjı ile yatırım geri dönüş süresinin kısalığıdır. Çünkü cafe-restaurant sektöründe yatırımın geri dönüş süresi en önemli faktörlerden biridir.

Ayrıca tarafımızca A dan Z ye anahtar teslim dükkan yapılması ve bunun her harcamasının kendimizce hiç kar edilmeden en uygun şekilde yapılması, en tecrübeli eğitmenler tarafından sürekli eğitimler ve süreç içerisinde aylık kontroller yapılmasını da saymalıyız.
Bir başka en önemli farkımız ise tam 26 senelik sektör tecrübemizdir.

Cafe Italiano Franchise Şartları ve başvurmak için tıklayınız...