Tek Kullanımlık Plastik Yasağı Başlıyor mu? 2.Bölüm Alternatif Ürünler

Haberin tarihi: 11.06.2019 17:06:36

2.Bölüm Alternatif Ürünler

(1.Bölüm okumak için tıklayınız)

AB başta olmak üzere birçok ülke tek kullanımlık plastik ürünlere alternatif ürünlerin geliştirilmesini araştırıyor. Bu yaklaşımın temelinde ise riski azaltılmış ürünlerin sunulması yatıyor.

Dünya nüfusunun yüksek bir artış göstermesiyle beraber tüketim çılgınlığı da artıyor. Bu doğrultuda paralel bir artış gösteren çevre kirliliği de hem doğanın hem de canlıların hayatını önemli ölçüde tehdit ediyor. Özellikle geri dönüşüm oranı düşük ve kendi kendine çözünmeyen plastik ve tek kullanımlık ürünler söz konusu olduğunda gerek karaya gerekse okyanuslara verilen zararın boyutu kritik. Bu doğrultuda duyarlılık gösteren bilim adamları ve girişimciler de plastik ile verilen mücadelede alternatif malzeme ve iş fikri arayışına yöneliyorlar. Bu durum kendine özgü yeni girişimleri de beraberinde getiriyor. 

Girişimcilere yeni pazar kapısı açılıyor
İşte kendi işini kurmak isteyen girişimciler için yakın zamanda hemen hemen her sektörde yerini alacak tek kullanımlık plastik kullanımına karşın üretilen alternatif ürünler; 

Plastiklerin yerini alacak yepyeni bir çevre dostu madde
Plastik atıkların doğamız ve canlılar için ne denli zararlı olduğu artık herkes tarafından biliniyor. Bu noktada önlemler almak isteyen bilim insanları, yengeç kabuğu ve odun hamurundan yapılan çevre dostu bir madde ürettiler. Gürcistan Teknoloji Enstitüsü’nde yengeç kabukları ve odun hamurundan üretilen madde; tek kullanımlık gıda ambalajlarının yerini alacak. Geri dönüşümü olmayan ve doğada bir çöp olarak kalan zararlı plastik maddelerin yerine kullanılması düşünen yeni ürün, oldukça çevre dostu olacak ve doğada zamanla kaybolacak. Öte yandan bu ve benzeri maddelerin çoğalmasının, doğada yaşayan canlıların ve yaşadığımız çevrenin çok daha sağlıklı olmasına zemin hazırlayacağı söyleniyor.

Plastik pipete son
Milyonlarca plastik pipet, atık olarak ortaya çıkıyor. Okyanuslardaki canlılar plastik pipetleri genellikle yemeye çalışıyor. Çevreyi korumak adına artık kendi pipetinizi yiyebilirsiniz. Alman girişimci Wisefood, elma suyu üretiminden geriye kalan posalarla yenilebilir pipet geliştirdi. Alternatif olarak metal, bambu veya camdan yapılmış çok amaçlı bir pipet de edinebilirsiniz. İngiltere’nin Bristol şehrinde bir restoran plastik kullanımını azaltmak istemiş ve plastik pipetlerin yerine farklı alternatifler düşünmeye başlamış ve sonunda makarnadan pipetler kullanmaya karar vermiş.

Yenilebilen çatal-kaşıklar
Tek seferlik kaç adet plastik çatal, bıçak ve kaşık kullanıldığına dair kesin bir rakam yok. Ancak rakam AB'nin bunlara veda etmeyi istemesini sağlayacak düzeyde. Koşuşturmaca halindeyken yemek yeme ihtiyacı duyarsanız ve gümüş yemek takımları kullanmıyorsanız, yenilebilir versiyonlarını deneyebilirsiniz. Hintli Bakey süpürge darısından, ABD'li Spud Wares patates nişastasından çatallar yapmış.


Yenilebilen tabaklar
Yenilebilir tabakları da denemek isteyebilirsiniz. Çünkü plastik tabaklar da AB'nin yasağı kapsamında olacak. Polonyalı şirket Biotrem buğday kepeğinden yapılmış tabaklar geliştirdi. Tabaklar organik ve 30 gün sonra ayrışıyor.

Bardak
Birçok şirket artık bitkisel bazlı alternatifler sunuyor. Bu şirketlerden biri Balili startup firması Avani. Mısır nişastasından yapılmış ayrışabilir biyoplastik geliştirdi. Bardaklar petrol bazlı plastik kaplar gibi görünüp o hissi verse de, biyolojik olarak parçalanabiliyor. Ancak arka bahçenizde değil, en iyi bir kompost tesisinde ayrışırlar.

Yeniden kullanılan kupalar
Plastik kapları bırakmanın en kolay yolu, yeniden kullanılabilir kupalara sahip olmak. Ama dışarıdayken, şahsi kahve fincanlarınız her zaman yanınızda olmayabilir. Berlin, kahve meraklılarının küçük bir depozito karşılığında yeniden kullanılabilir bambu kupaları edinmeleri ve daha sonra başka bir kafeye iade etmelerini sağlayan pilot projeyi test eden Alman şehirleri arasında yer alıyor.

Kulak temizleme çubukları
Hayvanlar da onu yiyecek zannediyor. Ancak bunların bambu veya kağıttan saplı plastik içermeyen alternatifleri var. Birçok ürün yakın zamanda tüm dünyada kullanılır olacak.

“Dünya alternatif ürünlere yöneliyor”

İnsan sağlığı ve çevre duyarlılığına önem verdiklerini belirten Medyafors Fuarcılık A.Ş Yönetim Kurulu Özhan Erem; “fuarcılık konusunda öncü olan ve başarılarını bugüne dek organize ettiği birbirinden farklı fuarlarla kanıtlayan Medyafors Fuarcılık, fuar organizasyonlarıyla sektörlerin gelişimine, Türkiye ve Dünya Ekonomisine katma değer sağlarken toplumsal faydayı, çevreye duyarlılığı da öncelik olarak görmeyi kendisine görev bilmiştir. AB ülkelerinin tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklanması ile ilgili aldığı karar dünyanın birçok yerinde bilim adamlarını ve şirketleri alternatif ürünlere yönlendirdi. Bu yönde önemli çalışmalar var. Türkiye’de de yılbaşından itibaren alışverişte poşetlerin ücretli hale getirilmesi atıklarla mücadele de önemli bir adımdı. AB’ de başlayan bu olumlu karar tüm ülkeleri de etkisi altına alacak. Ülkemizde de tek kullanımlık plastik atık konusunda seferberlik başlatılmalı. Bu tutumla yakın zamanda alternatif ürünleri kapsayan güçlü bir pazarın karşımıza çıkacağını ve girişimcilerin bu konuyu değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. ”dedi.