İşinizi nasıl büyütürsünüz? İşte formülleri

Haberin tarihi: 20.11.2018 14:11:10

Sınırlı kaynakları nasıl fırsata çevirebilirsiniz? Ortak seçerken nelere dikkat edilmeli? Ekip nasıl kurulur?... Dünyanın en büyük fonlarından yatırım almayı başaran Paraşüt Yazılım Teknolojileri’nin Kurucu Ortağı Sean Yu, küçük ölçekli şirketler ve ilk kez işini kurmaya hazırlanan girişimciler için bir yol haritası çizdi. İşte ayrıntılar…

ERSAN ÇIPLAK / [email protected]

 

WEB tabanlı ön muhasebe hizmetiyle şirketlerin iş yükünü azaltan paraşüt.com, kullanıcılarına web tabanlı fatura ve finansal yönetim hizmeti sunuyor. Paraşüt, 50 milyon dolar büyüklüğündeki girişim sermayesi fonu 'RevoCapital', finansal hizmetler alanında uzmanlaşmış, 435 milyon dolar büyüklüğündeki Silikon Vadisi merkezli girişim sermayesi fonu 'RibbitCapital', teknoloji şirketlerini destekleyen yatırım şirketi 'Diffusion Capital Partners' (DCP) ve dünyanın en aktif girişim hızlandırma ve tohum yatırım şirketi '500 Startups'tan yatırım almayı başarmış bir şirket. Paraşüt, Sean Yu, Fahri Özkaramanlı ve Andaç Türkmen tarafından 2013’te kuruldu. Paraşüt’ün, iş ve ticareti kolaylaştıran bir uygulama olduğunu belirten Paraşüt’ün Kurucu Ortağı Sean Yu, “Yeni kurulmuş ya da ilk kez kendi işini kurma planları yapanlar, kaynaklarınızın kısıtlı olması az şey başarabileceğiniz anlamına gelmez” diyor. Genç şirketler ve girişimciler için önemli uyarılarda bulunan Yu, işini büyütmek isteyenler için mini bir rehber niteliği taşıyan 10 öneride bulundu. İşte ayrıntılar…

 

 

1 - SINIRLI KAYNAKLARI DERT ETMEYİN  
Başlangıç aşamasında kaynaklarınızın kısıtlı olmasına takılmayın. Bu durum daha az şey başarabileceğiniz anlamına gelmez. Hatta karşılaştığınız sorunlara yaratıcı çözümler bulmanıza neden olabilir. İyi bir girişimci karmaşık sorunlara yaratıcı çözümler bulabilen kişidir. Bu nedenle kaynakların başlangıçta kısıtlı olması ilerisi için size disiplin ve hareket kabiliyeti kazandırır. Unutmayın ki girişimcilik sınırlı kaynaklarla büyük işler başarmak demektir.

2 - SORUNA DEĞİL ÇÖZÜME ODAKLANIN 
Odaklandığınız soruna çözüm ararken başka sıkıntılarla karşılaşmayı gayet normal karşılayıp soğukkanlılığınızı koruyun. Her sorun aslında sizin için yeni bir fırsatın kapısını aralayabilir. Kaynaklarınızda olduğu gibi, deneyiminizin de sınırlı olması sorunlar karşısında başınızı biraz ağrıtabilir. Ancak sorunlarınızı aştıkça ekibinizi yönlendirebilir ve projenizi geliştirebilirsiniz. Bu yüzden soruna değil, çözüme odaklanın.

3 - ACELEYLE EKİP KURULMAZ  
Ekip kurmayı iki aşamalı düşünebiliriz. İlk aşamada ortaklar seçilir. Ortaklarınızı seçerken iki kuralı aklınızdan asla çıkarmayın: Ortağınız sizin için tamamlayıcı olmalı. Birlikte çalışma becerinizi test etmiş olmalısınız. Bu ikisinden emin olmadan “Doğru ortağı buldum” demeyin. Eğer doğru adayı bulamadıysanız olabildiğince fazla toplantı ve etkinliğe katılarak bu yönde ortaklık yapabileceğiniz aday sayısını arttırabilirsiniz. İkinci aşamada beraber çalışacağınız ekibinizi iyi seçmelisiniz. Bunu yaparken bireysel olarak yetenekli, donanımlı insanlarla beraber çalışmak tabii ki önemli. Daha önemli olan ise bir ekip olarak başarılı ve uyumlu çalışabilmenizdir. Bu nedenle bireysel yeteneklere değil, ekibinizi tamamlayacak çalışma arkadaşları bulmaya odaklanın.

4 - STRATEJİNİZ NEDİR?  
Şirketinizin bir stratejisi olmalı. Daha sonra bu stratejiye hizmet edebilecek hedefler belirlemelisiniz. Belirlenen hedeflerin, çalışanlar tarafından benimsenmesi de oldukça önemli. Bu nedenle öncelikle belirlediğiniz hedeflerin neye hizmet edeceğini ekiplerinize net bir şekilde aktarmanız gerekir. Kısacası hedef belirlemeden önce iyi ekip yönetimi ve liderlik konularında detaylı olarak düşünüp hedeflerinizi buna göre belirlerseniz başarıya mutlaka ulaşırsınız.

5 - SORUNLARI KARMAŞIKLAŞTIRMAYIN 
İyi bir girişim büyük bir soruna basit ve sade bir çözüm sunabilendir. Tek bir sorunu çözün ama çok iyi çözün. Bunun için de insanların önünde duran büyük ve karmaşık bir sorunu olabildiğince kolaylaştırın. İnsanlara tekrar gösterin, tabii ki çözümünüzle beraber.

6 - SABIRLI OLUN, KOLAY VAZGEÇMEYİN 
Kararlı ve sabırlı olun. Girişim kurmak bugüne kadar karşılaştığınız en büyük zorluk. Hiçbir girişim bir gecede gerçekleşen bir mucize değildir. Neyle karşılaştığınızın hiç önemi yok, çok çalışın ve zorlukları kararlılıkla aşın. Sonucuna önce siz şaşıracaksınız sonra da diğer insanlar.

7 - AYNI ANDA BİRKAÇ İŞE GİRİŞMEYİN 
Birden çok işi aynı anda yapıp performansınızın dağılmasına izin vermeyin. İşlerinizi önceliklendirip belirli bir sürede tek bir işe odaklanın. Örneğin biz şirket olarak aynı anda en fazla üç şeye konsantre oluyoruz. Bu yöntemi aynı anda 10 farklı şeye konsantre olmaya çalışırken benimsedik. 

8 - MALİYET DÜŞÜRÜN 
Örneğin şirket için yapacağınız satın almaları tek bir tedarikçide birleştirmek bir çözüm olabilir. Böylece indirim isteyebilirsiniz. İndirimli çalışmayı sadece tedarikçinizden değil, ayrıca şirketin diğer toplu alımları için de kullanabilirsiniz. Ofisinizin kirasının bir kısmını baştan toplu ödeyerek daha uygun bir fiyata kiralama şansı yakalayabilirsiniz. Başka bir örnek vermek gerekirse: Elektronik faturaya geçip, fatura kesme ve gönderme maliyetlerinizi en aza indirebilirsiniz.

 

9 - NAKİT AKIŞINIZI DÜZENLEYİN 
Nakit akışınızı kayıt altına alarak yıl boyunca kasanızda ve cebinizde ne kadar para olacağını öngörebilirsiniz. Nakit akışınızı ön görebilmek için biraz olsun finansal modelleme hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Gelir ve giderlerinizi hangi değişkenlerin etkilediğini biliyor musunuz? Alacaklarınızı ve ödemelerinizi gününde takip edebileceğiniz bir iş modeliniz var mı?.. 

10 - ÖNCE SİZ İYİ OLUN  
Piyasaların durgun olduğu koşullar aslında yatırım için en iyi zamanlardır. Akla yatkın gelmeyebilir ve son derece cesaret ister. Rakipleriniz böyle zamanlarda yatırım yapmaktan ve büyümekten korkabilirler. Pazar payınızı büyütmek için ve rakiplerinizden bir adım öne geçmek için güzel bir fırsat yakalamış olabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra unutmayın: İşiniz siz iyi oldukça iyi olacaktır. Stresiniz mi arttı? Enerjiniz mi düştü? Dinlenmeniz mi gerekiyor? Spor mu yapmalısınız? Bu durumlarda kendinizi mutlu edecek bir çözüm bularak huzurlu olmasınız.