Sadiye Kırmızıoğlu Yayla, örnek girişimiyle Kastamonu’da nasıl fark yarattı?

Haberin tarihi: 22.11.2018 16:11:07

Sadiye Kırmızıoğlu Yayla’nın Kastamonu’da kurduğu Gölköy Yaşam Resort, AB fonlarından destek almayı başarmış bir proje. Beklenenin çok üstünde talep gördü. Şimdi ek yatırımla oda sayısı artırılıyor. İşte Yayla’nın müthiş girişimcilik başarısı

ERSAN ÇIPLAK / [email protected]

AVRUPA Birliği (AB) ve Türkiye’nin mali desteğiyle oluşturulan TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu), Türkiye’nin kırsal alanlardaki projelerine hibe desteği veriyor. Kurum, şimdiye kadar birçok il, ilçe ve köyde geliştirilen projelere geri ödemesiz yani hibe yoluyla finansman sağladı. Projesine hibe almayı başaran girişimcilerden biri de Sadiye Kırmızıoğlu Yayla. Yayla, memleketi Kastamonu’da bir dinlenme tesisi kurdu. Ancak benzerlerinden çok farklı. Görenleri büyüleyen bu konaklama tesisi girişimcilere örnek olacak türden. Bizde Bayimolurmsun.com.tr olarak, Gölköy Yaşam Resort’ün girişimcilik başarısını inceledik. 

YERELDEN GÜÇ ALIYOR 
Gölköy Yaşam Resort’ün sahibi Sadiye Kırmızıoğlu Yayla, ailesinden iki ortak yanına alarak bu projeyi hazırlamış. Ellerindeki sermayenin yeterli olmadığını görünce pes etmeyen Yayla, kısa bir araştırmanın ardından TKDK Kastamonu İl Koordinatörlüğü’ne başvuruyor. Değerlendirmeye alınan proje destek kapsamına alınmış. Yayla, “Bölge için yenilikçi bir tesis planladık. İnsan kaynağı ve ihtiyacımız olan tüm ürünleri yerel üreticilerden sağlamak üzere bir plan yaptık” diyor. Yayla’nın, şansını artıran en önemli unsurlar bunlar olmuş. Kastamonu merkeze bağlı bir köy olan Gölköy’de, Gölköy Yaşam Resort adıyla kurulan bu tesis için 2 milyon 205 bin TL yatırım yapılmış. Bu proje için TKDK’dan alınan hibe tutarı ise 713 bin TL. Haziran 2015’te açılan bu tesis, 16 bin 500 metrekarelik bir alan üzerine kurulu. Konaklama kısmı, 12 ana bina odası, sekiz bahçe ev odası olmak üzere toplam 20 odadan oluşuyor. Restoran kısmı 450 kişilik kapalı alana sahip. Bahçe ve havuz başı eklenince restoranda 
bin 450 kişi ağırlanabiliyor. Restoran kısmında günlük müşteri ortalaması organizasyonlar dışında 90-110 kişi arasında değişiyor. Bu tesiste16’sı erkek ve 10’u kadın olmak üzere 26 personel çalışıyor. 
 
ÇALIŞANLARI ÇEVRE KÖYLERDEN 
Yerel üreticilere ekonomik olarak olumlu etkiler sağladıklarını vurgulayan Yayla, restoranda kullandıkları tüm ürünleri bölgeden sağladıklarını söylüyor. Diğer yandan tesiste çalışanların büyük bölümü çevre köylerden karşılanmış. Bu kişilere turizm ve konaklama ile ilgili eğitimler verilmiş. Tesise ilgi arttıkça hem çalışan sayısı artıyor hem de ek yatırımlar yapılıyor. Örneğin şimdi oda sayısını 25’e çıkarmak için ek bina yapılıyor. Zira Gölköy Yaşam Resort, büyük otobüslerle yapılan turların rotasına girmiş durumda. Ayrıca tesise spa ve fitness salonu eklenecek. Tüm bunlar tamamlanınca başarılı aşçıları misafir edilerek, gastronomi organizasyonlarına ev sahipliği yapılması planlanıyor. Bu çalışmaları titizlik yürüttüklerinin belirten Yayla, “Gastronomi turizminde, kentimizin potansiyeli çok yüksek. Bu alandaki fırsatı değerlendirmek istiyoruz” diyor. 
 
GÜNÜBİRLİK NEFİS TURLAR 
Gölköy Yaşam Resort turistler, gezginlerin yanı sıra çocuklara özel hizmetleriyle dikkat çekiyor. Bunun için yetişkin havuzlarının yanı sıra   çocuklara özel iki yüzme havuzu bulunuyor. Meraklısı için binicilik eğitimi veriliyor. Bu faaliyetler için sekiz at ve özel bir alan bulunuyor. Aktivite yapmak isteyenlerde ihmal edilmemiş. Misafirler için günübirlik turlar düzenleniyor.  Kastamonu şehir turu, Ilgaz Dağı turu, ATV turları, bisiklet ve dağ bisikleti turları bunlardan birkaçı. Gölköy Yaşam Resort’ün diğer donatılar ise şöyle sıralanıyor: Mini futbol sahası. Basketbol sahası. Tenis kortu. Çocuklar için açık ve kapalı oyun alanları. Bu arada yörede yaşayanların ihtiyaçları göz önüne alınarak onlar için farklı hizmet seçenekleri oluşturulmuş. Profesyonel bir ekip tarafından düğünden konsere, şirket aktivitelerinden spor organizasyonlarına kadar birçok etkinlik yıl boyu düzenleniyor.