Haberin tarihi: 26.12.2018 14:12:24
Yeni nesil girişimcilik ve yeni nesil girişimciliği destekleyen inovatif enstrümanların konuşulduğu Yeni Nesil Girişimcilik Zirvesi 2018 dün İstanbul’da gerçekleştirildi. Zirveye Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile iş ve ekonomi dünyasından çok sayıda isim katıldı.
Turkuvaz Medya Grubu bünyesindeki Para Dergisi tarafından Borsa İstanbul, Halkbank ve TEB'in katkıları ile düzenlenen zirvenin açılış konuşmasını Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu gerçekleştirdi.
Bakan Kasapoğlu: Gelin hep birlikte hayalleri gerçeğe dönüştürelim
“İnsanoğlu daima daha iyiyi, güzeli ve doğruyu bulmaya çalışır” diyen Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu “Teknolojide bütün yenilikler, bilimsel gelişmeler, hayatımızı kolaylaştıran icatlar, hep bu arayışın sonucudur. Girişimcilik ruhu ülkelerin gelişimini hızlandırır. Yeni nesillerimizi, çocuklarımızı, gençlerimizi girişimcilik kavramı doğrultusunda yetiştirmek, bakanlık olarak önemli görevlerimizden biridir” dedi. Kasapoğlu, Girişimcilikle ilgili düzenlediğimiz eğitimler, tüm yatırımlar, yarınlarda daha çok genç girişimcimizin ekonomimizde yer almasını sağlamak amacıyla yapılıyor. Girişimciliğin yazılı metinlerle değil, gerçek dünyada yaşayarak öğrenilmesi gerektiğine inanıyoruz. Desteklerimizi bu noktada çeşitlendireceğimizi ifade etmek istiyorum.. Özgür düşünen, öz güveni olan, üretebilen, geliştirebilen gençlerimizin önünden engelleri kaldırmak için elimizden geleni yapıyoruz. “Enerjisini ülkesi için harcamaya, hayal kurmaya, üretmeye, başarmaya aday bütün gençlerimize kapımız sonuna kadar açıktır. Gelin birlikte değerlendirelim, konuşalım, tartışalım, harekete geçelim ve hayalleri gerçeğe dönüştürelim” ifadelerini kullanan Bakan Kasapoğlu, “Bu zirve hem ülkemizin hem de dünyamızın yarınları adına çok olumlu. Yeni nesil ve girişimcilik kavramlarını birbirine bağlamak hem bugünümüz hem de geleceğimiz için çok önemli. Bu nedenle çocuklarımızın ve gençlerimizin girişimci ruhla yetişmesi için bakanlık olarak önemli projelere imza atıyoruz. Tüm organizasyonlarımız da ve tabii ki sporun olduğu her yerde girişimciliğin öne çıkması ve girişimciliği artırma konusunda çaba sarf ediyoruz. Gelecekte de girişimcilikle ilgili projesi olan gençlerimizi çok daha fazla destekleyeceğiz. Gençlerimizi yetiştirmek konusunda iş dünyasının da destek olması gerekiyor” dedi.
“Doğru strateji küresel markaları ortaya çıkarttı”
Dünya Melek Yatırım Forumu Başkanı Baybars Altuntaş, 50’li-60’lı yıllarda icat çıkarmak çok önemliydi. Ama bugün icat çıkarmak o kadar önemli değil. Çünkü icat çıkarmamız ekonominin gelişimi açısından artık tek başına yeterli değildir. İnovasyon şart. İcatın mutlaka tüketici tarafından kabul edilmesi şart. İcatı inovasyona çevirmemizde ana oyuncumuz girişimciler. 21. Yüzyıl girişimcinin ihtiyaçlarının da temel sorunu finansman olduğunu görüyoruz. Yeni nesil girişimcilik dediğimizde yeni nesil finansal enstrümanlarında masaya yatırılması gerekiyor. Nedir finansal enstrümanlar Cross Founding, eş, dost akraba finasmanı, bankalar, özel yatırım fonları, devletin vermiş olduğu destekler ve Melek Yatırımcılar. Girişimcilere örnek olan startup’lardan bahseden Altuntaş; “Kendi tecrübelerime dayanarak söylemek istiyorum. 1991 yılında Türkiye’de franchising derneğinin kuruluşunu yaptım. Bu fikir benden çıkma. O sırada sadece fikirdi çok doğru olduğu ve beğenildiği için hızlı bir şekilde gerçekleşti. İlk etapta aldığımız tepkiler, özellikle dönerciler tarafından siz ne yapıyorsunuz? Franchise derneğini kuruyorsunuz Mc Donalts, Burgerking Türkiye pazarına girecek her yer Amerikan markalarıyla dolacak ve biz batacağız. Batmadılar. Bir baktılar ki Mc Donalts marka satıyor, o zaman biz de markalaşalım dediler. Bu Türkiye’de de küresel markaların ortaya çıkmasına sebep teşkil etti. İlk franchise fuarına 12 marka katılmıştı. En son yapılan Bayim Olur musun Franchising ve Markalı Bayilik Fuarına 400 firma katıldı ve bunların çoğu Türk markalarından oluşuyor” dedi.
Halkbank Yönetim Kurulu Başkanı Recep Süleyman Özdil, Zirve'de yaptığı konuşmada Türk bankacılık sisteminin girişimcileri desteklemek üzere pek çok ürün ve hizmet sunduğuna dikkat çekti. İnovatif finansal enstrümanları çeşitlendirerek girişimcilere destek vermeye devam ettiklerini anlatan Özdil, “Girişimcilere finansmanın yanı sıra finansman dışı destek hizmeti de veriyoruz. Ortak çabamız ve gençlerimizin yenilikçi fikirleriyle Türkiye’nin çok daha hızlı büyüyeceğine inanıyorum” diye konuştu.
Zirve kapsamında düzenlenen panele sanatçı ve iş kadını Hülya Avşar'da katıldı. Avşar, panelde yaptığı konuşmada oyunculukla başlayan, TV şovu ve sahne ile devam eden girişimcilik hikâyesini anlattı. Başarılı olmak için insanın kendisine güvenmesinin esas olduğunu anlatan Avşar, hedefi olan ve bu hedefe doğru yürüyenlerin, girişim hikayelerinde başarısız olmalarının mümkün olmadığını söyledi.
GYİAD Başkan Yiğit Savcı yaptığı konuşmada dijital dönüşüme dikkat çekerek, "Bu zihinsel bir dönüşüm. Bütün eski iş yapma şekillerinin dönüştüğünü gözlemlediğimiz bir yüzyıldayız artık. Bugün bankacılık sektörü de kendisini hızla dönüştürmeye çalışıyor. Sağlık ve tarım sektörü de dönüşmeye çaba gösteriyor. Bu çerçevede biz de bireyde, kurumlarda, toplumda dönüşüm diyerek yeni nesil bir sivil toplum anlayışı ortay koyduk. Bireyin dönüşümünü iş dünyasında bilhassa girişimcilikte daha çok kadının olabilmesi için, kadının dönüştürücü gücüyle eşleştiriyoruz. Kurumların dönüşümü için de dijital dönüşümden bahsediyoruz" dedi.
Girişimcilikte kurumsallık ve sürdürebilirliğin önemine değinen JCI Dünya Başkanı İsmail Haznedar ise, “Girişimci problem çözen kişi. Bizim hem ihracat hem de ithalat yapmamız gerekmektedir. Bu mucizenin adı da girişimcilik. Girişimciliği diğer aktörlerde de desteklenmesi gerektiğini belirten Haznedar, girişim için sermeye gerekiyor, fikrin yaygınlık küresellik taşıması, bilgi ve nitelik derinliği taşıması gerekmekte. Konuyla ilgili düzenlemeler ve altyapının doğru işliyor olması lazım. İşin içerisinde Ticaret odaları ve belediyeler de olmalı ve girişimcinin ürününü satacağı Pazar önemli bir faktör” dedi.